W jaki sposób uszczelnić jelita? W jaki sposób uszczelnić jelita? Od najdawniejszych czasów człowiek żyje w harmonii i zdrowiu z naturą. W swoim organizmie i przewodzie pokarmowym posiada biliony pożytecznych mikroorganizmów. Ta grupa stworzeń nazywana jest mikrobiomem i jest niezbędna do prawidłowego trawienia, właściwego wchłaniania składników odżywczych, a także budowania odporności na choroby.
Nasze zdrowie i dobre samopoczucie zależą od różnorodności i obfitości naszego mikrobiomu. W jego skład wchodzą zarówno organizmy symbiotyczne, jak i patogeny. Każdy z nich jest niezbędny dla naszego organizmu i każdy ma swoją unikalną rolę.
Nasz mikrobiom ma jedno podstawowe zadanie: zapewnić barierę pomiędzy tym, co wchodzi z zewnątrz (żywność, wirusy i bakterie), a tym, co może być bezpiecznie wchłonięte i dostarczone przez nasz krwiobieg do każdej komórki naszego ciała. Mikrobiom odgrywa ważną rolę w utrzymaniu integralności wyściółki jelitowej.
Jak leczyć ciasnotę jelitową
W ciągu ostatnich kilku dekad w środowisku człowieka zaszły znaczące zmiany. Teraz żyjemy inaczej, jemy inaczej i traktujemy innych inaczej. Zmiany te mają negatywny wpływ na nasz mikrobiom. Powodują one wzrost liczby korzystnych mikroorganizmów (symbiotycznych) i wzrost liczby patogenów. Może to prowadzić do zaburzeń trawiennych, takich jak wzdęcia, biegunki i niedożywienie, a także do zwiększonej podatności na alergie, nietolerancję glutenu i inne choroby, takie jak celiakia, zespół jelita drażliwego i choroba trzewna.
Robynne Chutkan jest gorącą zwolenniczką dbania o swój mikrobiom, skupiając się na modyfikacjach stylu życia i diety. Jest również autorką książki Good Bacteria. Robyne Chutkan, doświadczony gastroenterolog, w swojej wieloletniej praktyce opracowała skuteczne metody leczenia wielu chorób cywilizacyjnych. Czyni to poprzez przywracanie naturalnego mikrobiomu u swoich pacjentów.
Nie jest to łatwe zadanie. Pięciodniowa kuracja antybiotykiem o szerokim spektrum działania może doprowadzić do śmierci nawet 1/3 pożytecznych bakterii. Ich odbudowa może trwać nawet kilka miesięcy. Ważne jest, aby karmić swoje dobre bakterie i chronić je. One również potrzebują pożywienia, aby prawidłowo się rozwijać, wytwarzać substancje niezbędne do naszego życia i chronić nasz organizm przed chorobami.
Skąd nasz organizm czerpie dobre bakterie?
Naturalny poród jest pierwszym i najważniejszym momentem w zdobywaniu podstaw bogatej i pożytecznej fauny bakteryjnej. Naturalne narodziny to moment, w którym noworodek przechodzi przez kanał rodny i nabywa najlepszy skład życiodajnych bakterii.
Pierwsze karmienie piersią powinno nastąpić zaraz po urodzeniu - mlekiem matki. Mleko matki zawiera składniki odżywcze, a także pożyteczne bakterie, które mogą zasiedlić przewód pokarmowy dziecka. Co ważne, w mleku matki znajdują się substancje, które odżywiają bakterie jelitowe dziecka. Mowa tu o oligosacharydach. Te niestrawne substancje zostały dodane przez naturę do mleka matki, aby odżywiać jego dobroczynne bakterie.
Większość przypadków problemów związanych z glutenem nie jest spowodowana glutenem, ale nieszczelnym jelitem, które nie potrafi go bezpiecznie przetworzyć.
Interakcje z otoczeniem Rodzice zapewne wiedzą, co robi roczne dziecko, gdy odkryje na ziemi ciekawy obiekt, np. okruszki ....? Ku przerażeniu bardziej wrażliwych rodziców, włoży go do buzi. Jest to normalne zachowanie, w ten sposób małe dziecko poznaje świat i zdobywa nowe bakterie.
Część z nich zadomowi się w jego żołądku i będzie wspomagać syntezę i ochronę jelit. Inne, mniej przydatne, będą stymulować jego układ odpornościowy, aby był zawsze gotowy w przypadku realnego zagrożenia dla organizmu. Ostatnim etapem w wzbogacaniu i nabywaniu naszej flory bakteryjnej są bliższe interakcje z innymi, np. z partnerem życiowym.
Ciągła zmienność naszej flory bakteryjnej jest tym, co czyni ją wyjątkową. Nasz mikrobiom nieustannie ewoluuje i zmienia się w miarę jak rośniemy, jemy, wchodzimy w interakcje z innymi i naszym środowiskiem. Niezwykle istotne jest wspieranie naszego organizmu w tej podróży, aby zapewnić, że to, co rośnie w naszym ciele zawiera równowagę symbiotycznych i komensalnych organizmów.
Dysbioza jest zaburzeniem flory bakteryjnej jelit
Dysbioza przewodu pokarmowego odnosi się do zakłócenia naturalnej równowagi pomiędzy pożytecznymi organizmami (lub patogenami) a naszym przewodem pokarmowym. Natura nie lubi nicości. Jeśli w naszym przewodzie pokarmowym z różnych powodów nie ma pożytecznych symbiotycznych lub komensalnych organizmów, zostaną one zastąpione przez patogeny, najczęściej drożdże (grzyby). Może to prowadzić do nieszczelności jelit, a także innych chorób cywilizacyjnych, takich jak alergie. Ten prosty test pozwoli Ci określić poziom grzybów Candida w Twoim organizmie (kandydozy).
Przerośnięte kolonie drożdży wymagają cukru, aby przetrwać. Potrzebują cukru, aby przetrwać. Przerośnięte kolonie drożdży wydzielają substancje cukrowe, które są następnie dostarczane przez krwiobieg do mózgu. Stymuluje to nasze pragnienie cukru. W naszym organizmie znajduje się kultura candidy, która powoduje, że często i nagle zaczynamy mieć ochotę na słodycze.