Kasza gryczana jest spożywana od tysięcy lat. Była bardzo popularna w średniowieczu, a obecnie coraz chętniej jedzą ją goście przy naszych współczesnych stołach. W czym tkwi tajemnica tego fenomenu? Co sprawia, że kasza jaglana wraca do nas jak bumerang? Jak może pomóc odzyskać zdrowie i formę?
W wielkim skrócie: Długa historia kaszy proso
Jedna z najpopularniejszych i najstarszych kasz. Dowody archeologiczne wskazują, że proso było uprawiane w Państwie Środka (obecnie Chiny) już w okresie neolitu, czyli ostatniej epoki kamiennej przed epoką brązu. Było ono również spożywane przez szlachtę w średniowiecznej Polsce.
Dopiero po wprowadzeniu i rozpowszechnieniu ziemniaków stracił swoją dominującą pozycję. W Polsce była nadal bardzo popularna w okresie międzywojennym. Kasza proso jest często wykorzystywana w przepisach kulinarnych z tego okresu.
Właściwości kaszy proso
- - Kasze z prosa mają niską zawartość błonnika, co w porównaniu z kaszą gryczaną jest bardzo niekorzystne. Jest lekkostrawna i ma dużo przyswajalnego białka.
- - Węglowodany złożone i skrobia w niej zawarte są trawione powoli, stopniowo uwalniając energię. Zapobiega to nagłym skokom poziomu cukru we krwi i zapewnia uczucie zadowolenia na długie godziny.
- - Zawiera również krzemionkę, która jest cenna i wzmacnia włosy, paznokcie, naczynia krwionośne oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego.
- - Zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę E. Lecytyna jest niezbędnym składnikiem każdej komórki oraz głównym składnikiem tkanki mózgowej i nerwowej.
- - Karoten (prowitamina B) jest tym, co nadaje jej żółty kolor. Karoten wspomaga trawienie i jest odpowiedzialny za regenerację uszkodzonych błon śluzowych.
- - Kasza gryczana jest łatwa w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. W ciągu zaledwie 15 minut możesz mieć pełny garnek gorącej i aromatycznej gryki.
1. Kasza z prosa na diecie bezglutenowej
Kasza z prosa jest bezglutenowa. Ludzie stają się coraz bardziej wrażliwi na gluten z powodu stresu, złych nawyków żywieniowych, braku aktywności fizycznej i braku ruchu.
Większość nietolerancji można odwrócić, ale większość z nich jest pierwotna. Oznacza to, że kosmki jelitowe mogą się odbudować i ponownie produkować enzymy po odpowiednim czasie bez spożywania glutenu.
Książka Bożeny Kropki "Co mi dolega" szczegółowo wyjaśnia mechanizm nietolerancji pokarmowych i sposoby regeneracji jelita. Poradnik skutecznego leczenia dietetycznego
Zazwyczaj wystarczy wyeliminować z diety nietolerancję glutenu na co najmniej sześć tygodni. Następnie można powoli wprowadzać do diety produkty zawierające gluten, cały czas monitorując swój organizm.
Co możesz jeść przez sześć tygodni? Jak możesz zaspokoić swój głód i zapotrzebowanie na energię? Kasza jęczmienna może pomóc Ci zaspokoić głód i potrzeby energetyczne. Można z niej przyrządzać różne bezglutenowe posiłki, od zdrowych śniadań, przez pyszne obiady, po słodkie, smaczne i zdrowe desery.
2. Kasza proso dla odkwaszenia organizmu
Do pokarmów zakwaszających należą pieczywo, nabiał i mięsa, a także słodzone napoje i kawa. Oznacza to, że organizm musi pobrać minerały ze swoich rezerw (bufory kwasowo-zasadowe), aby je przetworzyć. Po strawieniu, organizm może utrzymać wymagane pH krwi (7,35-7,45).
Jest to doskonały sposób na utrzymanie zdrowej równowagi kwasowo-zasadowej. Świadczy o tym fakt, że możemy cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele dziesięcioleci, jeśli spożywamy głównie zakwaszające pokarmy. Mechanizm ten wymaga paliwa - minerału alkalizującego, który może być stosowany jako uzupełnienie pierwiastków używanych w kwaśnych produktach przemiany materii.
Kasza proso jest najczystszą formą tego paliwa.
Ma działanie alkalizujące, co oznacza, że zawiera minerały (potas sód, wapń, sód), które pomagają odkwaszać organizm. Jeśli będziesz często spożywać kaszę jaglaną, Twoje ciało skorzysta na stałym dostarczaniu minerałów. Ułatwi to odbudowę i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
3. Poprawa nastroju z kaszą proso
Kasza proso to min. Tryptofan jest białkiem. Tryptofan, niezbędny aminokwas, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć, musi być uzupełniany z pożywieniem. Ponieważ tryptofan jest odpowiedzialny za biosyntezę dwóch hormonów, melatoniny (i serotoniny), jest on niezwykle ważny w naszym organizmie.
Serotonina, neuroprzekaźnik, ma bezpośredni wpływ na nasz nastrój ("hormon szczęścia"), a jej niedobór może powodować poważne pogorszenie samopoczucia, w tym objawy depresji.
Należy pamiętać, że serotonina jest produkowana z tryptofanu tylko wtedy, gdy istnieje katalizator, taki jak witamina B6. Witamina ta znajduje się w dużych ilościach w kaszy jęczmiennej, dzięki czemu serotonina jest łatwiej wytwarzana w naszym organizmie. Dzięki temu czujemy się szczęśliwsi i utrzymujemy dobry nastrój.
4. Jęczmień na wzmocnienie układu odpornościowego
Kasza proso posiada bogactwo mikro i makroelementów, które poprawiają funkcjonowanie i skuteczność układu odpornościowego. Silny układ immunologiczny skutecznie radzi sobie z wirusami i patogenami chorobotwórczymi. Może zapobiegać infekcjom i wcześnie likwidować ogniska chorobowe.
Według medycyny chińskiej kasza proso w zależności od sposobu przygotowania może mieć działanie wysuszające lub rozgrzewające. Jest naturalnym antybiotykiem przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym, który może być stosowany w leczeniu przeziębienia i zapalenia zatok. Zalecana jest przy chorobach żołądka, wątroby, żołądka, trzustki i jelit.
5. Wpływ ziaren prosa na korzystną florę bakteryjną
Zdrowy układ pokarmowy jest podstawą odporności i zdrowia. Jego kluczowymi elementami są symbiotyczne bakterie, komensale i patogeny, których jest gospodarzem. Każdy z nich jest niezbędny dla naszego organizmu i odgrywa w nim wyjątkową rolę. Robynne Chutkan wyjaśnia ich zalety w swojej książce "Dobre bakterie". Ważne jest, aby dbać o dobre bakterie. Należy je dokarmiać pożywieniem (prebiotyki), a w okresie, gdy są słabe, zdrowymi szczepami (probiotyki).
Te pożyteczne bakterie są wrażliwe na glifostat. Jest to składnik herbicydów takich jak Roundup. Glifosat nie ma żadnego bezpośredniego wpływu na człowieka. Uszkadza on jednak szlaki metaboliczne naszych pożytecznych bakterii (w ten sam sposób działa również na rośliny). Ich liczba spada, co prowadzi do rozwoju patologicznej flory bakteryjnej, która może produkować neurotoksyny, które mogą atakować nasze organy, w tym mózg.
Dlaczego o tym piszę? Ponieważ rolnicy używają herbicydów glifosatowych przy zbiorze, czyli ostatnim etapie produkcji konwencjonalnej (nie ekologicznej) kaszy prosa. Dlaczego? Dzięki temu, że szybko więdną i można je zbierać. To znacznie przyspiesza proces produkcji i zmniejsza ryzyko, że rośliny stracą plon z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
Choć zdaję sobie sprawę, że glifosat jest powszechnym herbicydem we współczesnym rolnictwie, można go stosować w celu ograniczenia liczby zabiegów uprawowych. Jednak w przypadku zbioru prosa jest on niezwykle niebezpieczny. Herbicyd powinien być zastosowany na kilkanaście dni przed zbiorem, kiedy rośliny są jeszcze w fazie wzrostu.
Proso, podobnie jak gryka, jest jednym z niewielu produktów, które można kupować ekologicznie. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy produkt bogaty w składniki odżywcze i wolny od glikogenu.